Roliga lekar i bilen

Är vi inte framme snart?
Vem känner inte till att barn har det långtråkigt i baksätet när bilresan blir för lång. Här hittar du flera bra idéer till lekar för barnen på den långa resan.

Kilometerpåsar

Förbered flera papperspåsar i förväg med saker som kan ges till barnen varje 40, 80 eller 120 km. På det sättet kan de följa med på hur långt ni har kört och samtidigt se fram emot löpande underhållning i form av t.ex. leksaker, små spel, knep & knåp, klistermärken eller något som har med resan att göra som ni kan prata om. Lägg också gärna i något gott som t.ex. klubba, russin, kex, frukt, fruktstänger eller popcorn. Få flera idéer här på sidan på vad du kan fylla påsarna med.

Lekar och spel til bilen – 27 sidors häfte med underhållning till bilresan

I detta häfte som du skriver ut hittar du massor av underhållning till långa bilresor. Lek och spel kan spelas individuellt eller tillsammans. En del av aktiviteterna lockar med alla resande på lite skoj och bus.

Totalt 27 sidor med roliga lekar, uppgifter och spel för den långa bilresan, redo att laddas ner och skrivas ut.

Lek och spel till bilresan

Skattjaktsflaska

Använd en stor petflaska eller en stor, ren glasburk. Fyll den 2/3 med ris eller frö. Lägg därefter ner omkring 20-25 små saker (säkerhetsnål, plastinsekter, knappar, M&M, muttrar, bult, gem, mynt, pärlor, pasta, legobitar och andra små leksaker du kan hitta hemma). Fäst en lapp på utsidan av flaskan med en lista på alla sakerna. Sätt fast korken ordentligt, möjligtvis med lim. Låt barnen turas om att vända runt flaskan med händerna tills de hittar allt. För större barn kan du måla flaskan och lämna små ”kikhål”.

Skattjaktsflaska  til bilresan

Bingo i bilen

Här hittar du två olika bingobrickor att skriva ut. Ge en varsin till alla spelare och låt dem kryssa för varje sak de passerar på vägen. Vinner gör den som lyckas kryssa av flest rutor på brickan.

Är det endast en deltagare kan du t.ex. välja att ge ett pris när halva eller hela brickan är full.

2 brickor till bilbingo att skriva ut

Bygg med minimarshmallows och tändstickor

Det här är bästa underhållningen till bilresan. Det enda som behövs är en stor skål med minimarshmallows och tändstickor.

Kanske barnen blir så uppslukade att de glömmer bort att äta upp marshmallowsarna men så ska det ju också finnas nog kvar till att bygga ett högt torn, bara se till att det finns tillräckligt.

Bygg med minimarshmallows och tändstickor

Sy kort

Du kan köpa dessa eller göra egna genom att klippa ut figurer i kartong och med en hålslagare göra hål runt kanten med cirka 2 centimeters mellanrum. Låt barnet använda ett snöre eller garn med en bit tejp runt ena änden till att sy hela vägen runt figurerna. Till lite större barn kan du göra mindre hål med en stoppnål eller håltång och låta barnet använda nål och tråd.

Sticky Mosaics

Trevlig och kreativ underhållning för barn från ca. 4 år. Genom att sätta små klistermosaiker på nummer blir det snabbt ett fint motiv. Barnens finmotorik och räkneförmåga stärks och ger samtidigt en lång stunds kreativ underhållning.
Köp dem här

Resespel

Det finns många spel i reseformat som inte tar mycket plats och samtidigt är trevliga att sitta med på flyget eller i baksätet på bilen.

Kortspel

Kortlek är alltid bra att ha med på resan eftersom den tar så liten plats och det finns oändligt många spel du kan välja mellan.

Gissa ett djur

Ni turas om att tänka på ett djur och ger de andra ledtrådar tills de kan gissa rätt. ”Jag tänker på ett djur som är vitt och har en svart nos…”. Kan också användas för kända personer, seriefigurer m.m.

Välj ett ämne som t.ex. namn, djur eller länder. Turas om att nämna en för varje bokstav i alfabetet. Om ämnet är t.ex. djur: Apa, Babian, Chimpans, Dromedar osv.

Vilken sång

Ni turas om att nynna eller vissla en melodi och de andra ska gissa vilken det är.

Ät upp alfabetet

Ni gör en lista på vad ni gärna skulle äta från A-Ö. Varje deltagare upprepar allt som hittills är uppsatt på listan och lägger till en sak. Första personen: ”Jag är så hungrig, jag skulle kunna äta en ANANAS”.
Nästa person: ”Jag är så hungrig jag skulle kunna äta en ANANAS och en BANAN” osv.

Regnbågespelet

Nämn en färg och få barnen att hitta något som har den färgen. Få t.ex. de större barnen att hitta fem saker med färgen och 2-åringen endast en. Rosa och lila är svårast!

Stava det

Säg ett ord och låt barnen stava det.

Ko med prickar

Ni är alla kor med 3 prickar i pannan och med ett eget nummer. Första spelaren börjar med att kalla på en av de andra korna genom att först säga sitt eget nummer och därefter hur många prickar man har i pannan. Ex.: ”Ko nummer 1 med 3 prickar i pannan, prickar ko nummer 2 med 3 prickar i pannan”. Sen är det ko nummer 2:s tur att kalla på en av de andra på samma sätt. Säger man fel blir man av med en prick och då blir utmaningen att komma ihåg hur många prickar varje deltagare har kvar. Den sista med prickar kvar vinner.

Meningar av nummerplåtar

Håll utkik efter nummerplåtar och använd bokstäverna som begynnelsebokstäver i en mening. T.ex. KPM = Krumeluren Pruttar Mycket

Dessa 5 skattjakter att skriva ut fungerar som en slags bingo där barnen ska kryssa för varje sak de hittar på sin väg. Ta med dem när ni ska till stan, till parken, till stranden, till skogen eller Djurparken.

kr 59.00
Levereras via e-post

I detta utskriftbara häfte hittar du massor av underhållning till den långa bilresan, spel och lekar som kan spelas individuellt eller tillsammans.
En del av aktiviteterna lockar med alla resenärer på lite skoj och tok.

kr 79.00
Levereras via e-post

Detta är den perfekta underhållningen till de långa bilresorna med barnen. Spelet följer grundläggande reglerna för klassisk Bingo. 2 brickor att skriva ut innehållande 25 bilder på saker man hittar i stan och på landet.

kr 42.00
Levereras via e-post