Aktiviteter - efterår

Höstaktiviteter för barn

Hösten är en fin årstid och bjuder in till att vara i naturen. Få med barnen genom att ordna med små aktiviteter på vägen.

Löv i fina färger

Samla in de finaste löven ni kan hitta och lägg dem i press ett par veckor. Lägg tidningspapper runt löven i en tjock bok. Se till att lägga tjocka böcker eller någon annan tyngd ovanpå. Byt eventuellt ut tidningspappret regelbundet om det blir fuktigt. Efter cirka två veckor är löven färdiga att klistra upp på en bit papper eller i ett skrivhäfte. Tillsammans kan ni ev. skriva namnet på träden de kommer ifrån. Ni kan också välja att laminera bladen och använda dem som dekoration eller underlägg.

Ni kan också samla ihop blad till en krans av ståltråd. Pröva att hitta blad i så många olika färger som möjligt. De stora lövhögarna som ni samlar ihop bjuder dessutom in till att rulla runt och kasta löv på varandra.

Små hus av naturens material

Samla pinnar, kottar, sten och mossa och bygg små hus ute i naturen. Tag ev. snöre med för att binda ihop materialet och gör små figurer som kan användas som dockor i husen.

Segelbåtar av blåmusselskal

Segelbåtar av blåmusselskal

Om ni ska på en tur till stranden så pröva att hitta blåmusselskal för att göra små båtar med segel av. Limma seglet dubbelt på båda sidor om en tändsticka och sätt fast på botten av ett musselskal med hjälp av en liten klump modellera eller häftmassa. Musselskalet måste ha en viss storlek för att kunna flyta. Gärna lite större än vad som ses på bilden.

Måla ev. seglet med vattenfast färg så den kan klara ett par turer på vattnet.

Hämta segel att skriva ut här.

Stentorn

Bygg ett torn av sten. Vem kan bygga det högsta tornet?

Tur med ficklampa

Det är alltid lika spännande att leta sig fram i mörkret. Testa att gå en promenad med barnen i beckmörkret utrustade med varsinn ficklampa. Som en extra utmaning kan ni låta dem leta efter några saker på sin väg: en gråsugga, 5 löv, 3 kottar eller vad annat du kan hitta på och som du vet finns i området.

Hösten är lika med vind – det bästa vädret för drakflygning som finns

Ni kan bygga er egen drake eller välja den lite enklare lösningen att endast dekorera den. Hos Creative Company kan ni köpa drakar och textilpennor och så låter ni barnen måla draken innan den släpps fri i vinden.
Köp drake och textilpennor

Mest spännande är så klart att bygga sin egen drake. Det finns åtskilligt med instruktioner om det på nätet.

Kastanjedjur

Så kommer det en klassiker som de flesta av oss känner igen från barndomen. Att hitta ett stort kastanjeträd för att samla in kastanjer för att göra kastanjedjur.

Om barnen ska underhållas med roligt lärande i höst, hittar du här det perfekta aktivitetshäftet med massor av varierade uppgifter och roliga spel. Ladda ner och skriv ut direkt.

kr 59.00
Levereras via e-post