13 roliga utomhus lekar och aktiviteter

Hur var det nu man lekte Burken fri som du själv lekte som barn? Vilken lek kan du själv få igång ungarna med när du ska ta hand om kompisgänget? Här hittar du massor av inspiration till roliga lekar och aktiviteter. Såna som blivit lekta utomhus sen generationer.

1. Trafikljus

En person är trafikljus och ställer sig i den ena änden av trädgården. Resten av deltagarna ställer sig i den andra änden. De kan röra sig mot trafikljuset när den har vänt ryggen till, vilket betyder att det är grönt.

Så snart trafikljuset vänder sig mot deltagarna och säger ”rött ljus”, ska de stå helt stilla på stället. Om någon rör sig ska den gå tillbaka till starten och början om.

Det gäller att komma så nära som möjligt. Den som först rör vid ”trafikljuset” vinner och blir ”trafikljus” nästa omgång.

2. Skicka ut barnen på skattjakt

Utelekar och aktiviteter för barn

Göm ledtrådar runt i trädgården där barnen måste utföra en aktivitet innan de får reda på platsen för nästa ledtråd, eller hämta en färdig skattjakt här som bara behöver skrivas ut. Skattjakternas innehåll består av spännande uppdrag som barnen måste lösa för att hitta vägen till nästa ledtråd, och du bestämmer själv var ledtrådarna ska placeras.

Du kan även läsa mer om hur du skapar en bra skattjakt här.

3. Träffa vattenflaskan

Detta är en mycket enkel lek där det endast behövs en boll och två stora petflaskor fyllda helt eller delvis med vatten. Två personer ställer sig mitt emot varandra med var sin vattenflaska placerad framför sig. De turas om med att kasta för att försöka träffa den andras vattenflaska. Om den välter ska ägaren till flaskan skynda sig att få tag på bollen då flaskan kan resas upp igen. Vinner gör den som först lyckas tömma sin motståndares vattenflaska.

Frusna T-shirts

En varm sommardag passar fint till denna lek som kan vara ganska så underhållande.

Doppa en trave t-shirts i vatten och låt dem ligga i frysen över natten i var sin plastpåse. Dagen efter håller ni en tävling där det gäller att snabbast kunna tina upp t-shirten och ta på den.

4. Burken fri

Denna lek kräver 4 deltagare eller fler. Det är en som är och börjar med att blundande räkna till 100 vid den uppställda burken. De andra gömmer sig under tiden.

När den som är hittar en annan deltagare springer hon/han tillbaka till burken, sätter foten på den och ropar namnet på den som hittats som då får komma fram till burken.

Om den som hittats kommer först fram till burken kan hon/han sparka till den och ropa ”Burken fri”. De deltagare som så redan har hittats kan då gömma sig igen.

Om den som är hittar alla deltagare blir det den som hittades först som är i nästa omgång.

5. Ballongjakt

Deltagarna har en ballong fastbunden vid varje fot. Alla springer runt i trädgården och försöker att trampa på motståndarnas ballonger så de spricker. Den sista som har en eller två hela ballonger kvar vinner.

Dela ev. upp deltagarna i lag och låt dem kämpa mot varandra.

Opgavebog Saknar du underhållning till barnkalaset? Här hittar du flera skattjakter att skriva ut själv.

Köp och skriv ut direkt

6. Långbenskull

En rolig ta-fatt-lek där det gäller att ta fri de andra deltagarna. En är och jagar de andra som när de blivit vidrörda blir tagna. Då står de still med benen brett isär. Nu kan de andra deltagarna som inte blivit tagna krypa mellan benen och på så sätt ta fri personen. Man kan inte bli tagen medan man kryper.

Ni kan själva göra upp regler för när den som är ska bytas. Det kan t.ex. vara när den första blir tagen eller när alla är tagna.

7. Ta flaggan

Denna lek fungerar bäst med en stor grupp. Dela upp alla i två lag. Varje lag har en flagga eller någonting annat som markerar deras bas. Syftet med spelet är att springa in i det andra lagets område och ta deras flagga och ta den till lagets eget område. Man kan fånga fienden i sitt område och sätta dem i sitt fängelse. De befrias genom att någon från deras eget lag springer i området, rör vid dem och springer ut igen. De kan dock bara befria en fånge åt gången.

Är det många fångar kan de bilda en kedja mot sitt eget område och därmed minska avståndet till sina lagkamrater. Fångaren bör bytas ut regelbundet. Detta kan exempelvis göras när denne har fångat ett visst antal deltagare, då kan den som sist blev fångad bli fångare.

8. Hoppa hage

Brug noget fortovskridt eller tegn med en pind i sand eller grus for at lave en hinkerude. Nummerér firkanterne fra 1 -9. Vælg en sten, der er god at kaste med. Små sten kan hoppe for meget og for store sten kan være svære at kaste. Start med at ramme stenen i hinkerude nummer 1. Hop over denne rude med en enkelt fod eller begge fødder og fortsæt med at hoppetil den sidste rude. Vend om og stop på rude nummer 2. Balancér på én fod, saml stenen op og hop over rude nummer 1 til starten. Fortsæt dette mønster med rude nummer 2 og så videre. Hvis du kaster stenen uden at ramme den rigtige firkant, er din tur forbi. Dette spil kan spilles med et hvilket som helst antal mennesker, men kun én person kan hoppe ad gangen.

9. Spela kula

Rita en cirkel i sanden eller på trottoaren och kasta var för sig en kula in i cirkeln. Nu gäller det att träffa varandras kulor med lite större kulor och slå ut dem ur cirkeln.

10. Bank, bank, biff

Den här leken fungerar bäst med en större grupp med barn. Barnen ställer sig i en ring med ansiktet mot mitten. En person ställer sig utanför ringen och är ”bankare”. Bankaren går runt utanför ringen och knackar alla på ryggen medan han/hon säger ”bank”. Plötsligt väljer bankaren att istället säga ”biff” och fortsätter sen att springa i samma riktning som förut medan den som blev träffad springer i motsatt riktning. Den som först kommer fram till den lediga platsen fortsätter som bankare.

11. Limbo

Med tre deltagare eller mer kan barnen leka limbo med ett hopprep eller liknande. För varje runda sänkes repet som deltagarna ska ta sig under, ända tills en av dem ramlar.

12. Antonius

Deltagarna delas upp i två lag och placeras på varsin sida om ett mindre hus. Det ena laget börjar med att kasta en boll över taket samtidigt som hela laget ropar ”Antonius”.

Nu gäller det för laget på den andra sidan att fånga bollen innan den når marken. Om de lyckas får de ett poäng och kastar tillbaka bollen över taket. När ett av lagen har fått tre poäng ska hela laget smyga runt huset. När de kommer runt hörnet ska de ropa ”Frys” och alla i det andra laget ska då bli som förstenade. Personen med bollen tar först tre steg, spottar sen så långt som möjligt och ska från det stället försöka att träffa någon från det andra laget med bollen. Den som träffas hamnar i det andra laget.

Om det är bara två deltagare kan man göra en variant där man istället för att endast träffa någon ska kasta bollen genom armarna som motståndaren håller upp framför sig så det bildas som en ring.

Upptäck fler aktiviteter här

Stor variation av roliga uppgifter och spel för en trevlig stund i sommarvärmen. Aktivitetshäftet kan användas som utmärkt underhållning och lärande för ditt barn i lågstadiet. Ladda ner och skriv ut direkt.

kr 59.00
Levereras via e-post

Här är underhållning för barnen som du bara behöver skriva ut. Med roliga uppgifter och spel för barn från 8 år är häftet det perfekta skärmfria sommarunderhållet.

kr 59.00
Levereras via e-post

Dessa 5 skattjakter att skriva ut fungerar som en slags bingo där barnen ska kryssa för varje sak de hittar på sin väg. Ta med dem när ni ska till stan, till parken, till stranden, till skogen eller Djurparken.

kr 59.00
Levereras via e-post

Detta är alla tiders piratskattjakt för barn som älskar roliga utmaningar. Här ska de vid alla 9 ledtrådar lösa en uppgift för att fa fram rätt siffra som leder till nästa ledtråd. För att lösa uppgifterna ska de vid flera tillfällen använda ”Den hemliga piratkoden”.

kr 169.00
Levereras via e-post