Ledtrådar till skattjakt

15 roliga ledtrådar för skattjakten

Vill du göra en skattjakt för barnen, men känner dig vilsen när det gäller planering och utförande? Oroa dig inte, här får du massor av bra idéer om hur du skapar de roligaste ledtrådarna för en skattjakt som barnen sent kommer att glömma.

Om du vill göra det enkelt för dig själv, så köp en färdig skattjakt här, där ledtrådar med roliga utmaningar är klara att skrivas ut. Du kan också med fördel kombinera den färdiga skattjakten med några av följande förslag till roliga aktiviteter vid ledtrådarna.

Ledtrådar med klurigheter

Pussel

Ta en närbild av platsen för nästa ledtråd, skriv ut den och klipp ut den till ett pussel med lämpligt antal bitar beroende på åldersgruppen. Göm eventuellt bitarna inom ett avgränsat område, så barnen måste hitta alla bitar innan de kan pussla ihop det.

Osynligt bläck

Skriv ledtråden för nästa post med vit magisk penna på ett papper (gärna A3-storlek så att det finns utrymme runt papperet för barnen). Ge dem varsin färgad magisk penna och låt dem färglägga sig fram till lösningen.

Om du inte har magiska pennor till hands kan du lägga ett papper ovanpå och skriva lösningen med lätt tryck. Ta bort papperet och låt barnen skugga över med färgpennor.

Du kan också göra osynligt bläck med saften från en citron. Använd till exempel en bomullspinne för att applicera citronsaften. Se till att göra det i god tid innan skattjakten börjar så att papperet hinner torka. Låt barnen värma upp papperet med en varm lampa eller över brödrosten, varvid saften blir brun.

Natur skattjaktNATURSKATTJAKT – skriv ut själv
Ett djur har snott en påse marshmallows från lägerplatsen och nu är det upp till barnen att lista ut vilken sorts djur det är. Med hjälp av en rad uppgifter ska de utesluta de misstänkta ett efter ett för att till slut hitta boven.

En rolig och lärorik naturskattjakt du kan arrangera var som helst.

 

Sätt ihop ordet

Skriv ledtråden på ett papper och klipp ut bokstäverna. Låt barnen sätta ihop bokstäverna till ett ord som ska leda dem på spåret. Låt dem eventuellt hitta bokstäverna först genom att gömma dem inom ett avgränsat område.

Frågesport

Gör en frågesport där barnen måste gissa rätt på alla frågor för att ledas till nästa ledtråd. Skapa 3 svarsalternativ för varje fråga där varje alternativ är märkt med en bokstav. Låt barnen sätta ihop bokstäverna för de rätta svaren till ett ord som är ledtråden.

För mindre barn kan du helt enkelt ge dem nästa ledtråden när de har genomfört frågesporten.

Ledtråd i isblock

Detta kommer säkerligen att vara en hit, men kräver lite förberedelse. Att frysa in något i ett isblock kan vara en utmaning och måste göras i god tid. Å andra sidan kommer barnen att tycka det är roligt att försöka bryta eller smälta isen för att komma åt det gömda, som kanske kan vara en nyckel till en skattkista eller en ledtråd väl inpackad i plast.

Post till skattjakten - bryt isblocket

Använd en behållare av lämplig storlek (stor isblock för stora barn – liten isblock för små barn) och fyll den ungefär halvvägs med vatten som fryses till is. Ta isblocket ur behållaren, fyll igen ungefär halvvägs med vatten och lägg ledtråden i vattnet så att den flyter ovanpå. Lägg sedan tillbaka isklumpen ovanpå så att även den flyter ovanpå och sätt tillbaka det i frysen.

Detektiv skattjaktDETEKTIVSKATTJAKT- skriv ut själv
Hitta skurken som har stulit kakan från köksbordet. Skicka ut detektiverna för att lösa en serie spännande uppgifter som frikänner de misstänkta en efter en.

Skattjakten inkluderar inbjudan, fingeravtrycksblankett och detektivskyltar.

 

Följ snöret

Låt barnen hitta vägen till nästa post via ett snöre. Detta är mest uppenbart om ni befinner er på ett stort område som till exempel i trädgården, i parken eller i ett stort hus. Se till att leda dem ordentligt runt. In genom skjulet, under parkbänken, över studsmattan. Om det ska vara extra utmanande kan du be dem alla att hålla i snöret hela vägen.

Överraskning i bullen

Kanske kommer barnen att förvånas när du under skattjakten erbjuder dem varsin bulle. Men tänk dig överraskningen när de hittar en lapp inuti bullen som de ska använda för att hitta nästa ledtråd.

Lapparna kan vara bitar i ett pussel med en skattkarta, eller bokstäver som sätts ihop korrekt för att bli en ledtråd.

Det är ganska enkelt att baka in en hopvikt lapp i en bulle. Se bara till att lägga lappen i mitten och vika degen runt den.

Ledtråd till skattjakten - lapp i bulle

Ledtrådar med lekar och tävlingar

Rör och känn dig framåt

Låt barnen känna med händerna eller fötterna genom hålet i en låda och gissa innehållet, som kan vara en blomkål, en portion spagetti, en våt disktrasa och liknande. Bara fantasin sätter gränser.

Hur snabbt kan du äta ett godissnör

Ge varje barn en godissnöre och låt dem tävla om vem som kan äta den snabbast med händerna bakom ryggen.

Säcklopp

Dela upp barnen i lag och låt dem tävla mot varandra i ett säcklopp. Varje lag kämpar för att vara först med att ha haft alla på laget runt en kägla och tillbaka igen.

Ledtråd till skattjakten - säcklopp

Vad kan du komma ihåg

Hitta 15-20 olika föremål och lägg dem på en bricka med en duk över. Låt barnen titta på föremålen i 2 minuter och sedan komma ihåg vad de har sett. Du kan också välja att spela en serie ljud där de efteråt måste komma ihåg de olika ljuden och gissa var de kommer ifrån. Varje korrekt gissning ger poäng.

Pirat skattjaktPIRATSKATTJAKT- skriv ut själv
Gör er redo för en äventyrlig piratskattjakt för små sjörövare. Med en spännande blandning av roliga uppgifter ska barnen hitta en rad symboler som leder till den eftertraktade skatten.

Till skattjakten medföljer diplom samt inbjudan till Pirat födelsedagskalas som är redo att skrivas ut.

 

Flytta med ett sugrör

Ställ fram två skålar där den ena är fylld med vatten. Barnen ska nu förflytta så mycket vatten som möjligt från den ena skålen till den andra på tid och endast med hjälp av ett sugrör. Kan göras så att de tävlar inbördes med varsin skål med vatten.

I stället för vatten kan du fylla skålen med frysta ärtor, som sedan flyttas en i taget över till den andra skålen med sugröret.

Kasta med gummistövel

Här gäller det att kasta så långt som möjligt med en gummistövel. Barnen kastar stöveln genom sina ben med ryggen mot det håll man ska kasta.

Hitta klämmorna

Detta är en trevlig liten lek där du själv kan bestämma varaktigheten och som inte kräver mer än en korg med klämmor.

En deltagare får ögonbindel och en annan får ett antal klämmor fästa runt om på kläderna av de återstående deltagarna. Nu gäller det för den blinda att hitta så många klämmor som möjligt inom en bestämd tidsperiod.

Ledtråd till skattjakten för barn - hitta klämmorna

Ballongdans

Alla barn får en ballong bunden vid ankeln, med en snöre som är tillräckligt långt för att ballongen ska ligga längs golvet. Nu gäller det att spränga de andras ballonger genom att trampa på dem. När en deltagares egen ballong har spruckit åker de ut ur leken. Den sista med en intakt ballong är vinnaren.

Spelet kan utföras med eller utan musik och du kan välja att binda en ballong på varje ben, eller låta barnen vara parvis med endast en ballong bunden runt en av deras ben.

Här hittar du färdiga skattjakter att skriva ut

Läs mer om hur du gör en skattjakt här

Gör er redo för en magisk enhörningsskattjakt där barnen ska återfå regnbågens färger till enhörningarnas drottningrike. Med hjälp av symbolerna i spåröversikten ska de hitta sin väg till gömställena där uppgifterna väntar på dem.

kr 159.00
Levereras via e-post

Detta är alla tiders piratskattjakt för barn som älskar roliga utmaningar. Här ska de vid alla 9 ledtrådar lösa en uppgift för att fa fram rätt siffra som leder till nästa ledtråd. För att lösa uppgifterna ska de vid flera tillfällen använda ”Den hemliga piratkoden”.

kr 169.00
Levereras via e-post

Ge er ut på en förhistorisk resa i fotspåren av de största djuren som någonsin har levt på jorden. I denna skattjakt ska barnen hitta dinosauriefotspår och lösa uppgifter som leder dem genom Dinosauriernas dal och direkt vidare till en belöning. Använd den till barnkalaset med dinosaurietema.

kr 149.00
Levereras via e-post