Gör en skattjakt för barn till barnkalaset

Oavsett om det är till ett barnkalas eller som en särskild händelse en helt vanlig dag, är en skattjakt en fantastisk och bra underhållning för barnen. Samtidigt som det är en riktigt kul aktivitet är det också bra övning i att arbeta tillsammans i grupp. Du kan hitta roliga skattjakter att skriva ut här

Här är en rad idéer till hur du fixar en bra skattjakt.

Detektivskattjakt för barnDetektivskattjakt – du hittar den här

Känn din publik

Olika barn tycker om olika typer av ledtrådar. Det viktigaste är att skräddarsy skattjakten till rätt ålder. Du bör försäkra dig om att den intellektuella nivån passar de barn som ska delta. Tänk också på att mindre barn lätt blir uttråkade om skattjakten tar för lång tid.

Var ska skattjakten vara

Du kan ordna skattjakt inomhus, i trädgården, skogen eller nästan var som helst du kan komma på. Du behöver endast veta att det finns nog plats till att hålla avstånd mellan ledtrådarna men inte så långt att det tar för lång tid att hitta dem. För yngre barn är det en god idé att utföra skattjakten i en grupp och i sällskap med en vuxen om den ska hållas i ett större område.

Skattjaktens tema

Utklädnad till skattjakten

Det finns nästan oändligt många stilar och teman att välja mellan till din skattjakt. De mest spännande skattjakterna har normalt ett tema, vare sig det är Pokémon eller ett matlagningstema där ledtrådarna leder till en ingrediens eller recept. Självklart är det heller inte något fel med en klassisk skattjakt med ledtrådar och karta!

Ett tema är en god anledning till att få alla att klä ut sig vilket kan göra det mycket mer realistiskt för barnen. Till exempel kan du köpa ett gäng billiga ögonlappar och plastsvärd till en piratskattjakt.

Pirat skattjaktSkriv ut färdiga skattjakter för barnkalas – flera olika teman. Välj vad ditt barn tycker mest om.

Köp och ladda ner här

Gör en bra skatt till skattjakten

Gör en bra skatt till skattjakten

Skattjakten bör leda till någon typ av skatt eller rolig aktivitet som belönar alla deltagare. Dekorera en låda i samma tema med bilder eller teckningar och fyll den med godis, chokladpengar eller leksaker. Du kan också helt slopa skattkistan och göra ”goody bags” som individuella skatter. Skatten kan dessutom vara god mat, ett festområde eller ett roligt spel som barnen kommer till.

Idéer till skattjaktsledtrådar

Den klassiska ledtråden i en skattjakt är ett rim eller en gåta som leder till nästa ledtråd. Det kan t.ex. vara ”Om någon har skrivit till dig hittar du det här”, om nästa ledtråd finns i postlådan.

Använd bilder som ledtrådar. Rita eller ta foton på de platser där skattjakt ledtrådarna ska placeras. Detta är speciellt bra för yngre barn som inte kan läsa än. (Skattjakt för de yngsta hittar du här) För det äldre gänget kan du öka svårhetsgraden genom att använda vintagefotografier, satellitbilder eller extrema närbilder.

Använd hemliga koder eller osynligt bläck för att göra ledtrådarna lite mer utmanande. Det enklaste sättet att göra osynligt bläck på är att man skriver någonting med vit färgpenna. Sen får barnen skissa över det med en färgad penna. Du kan t.ex. också använda ett vitt stearinljus på vitt papper och sen låta barnen själva komma på hur de ska kunna få fram det som skrivits.

För barn i alla åldrar kan du släcka ljuset i ett rum så att det blir beckmörkt. Låt barnen leta efter ledtrådarna med en ficklampa eller genom att känna sig fram.

Gör ledtrådarna i något ”läskigt” eller som är kul att utforska. T.ex. en stor skål med spagetti som barnen måste gräva igenom.

Lägg till ett spel eller uppgifter att lösa vid några av ledtrådarna. T.ex. äggstafett, en liten hinderbana, pussel, där du ger ut nästa ledtråd först när de utfört uppgiften. Detta kan vara ett bra sätt att dela upp skattjakten på. Skicka först iväg dem på de första 4-5 ledtrådarna och sätt sen igång uppgiften i mitten. Efter att uppgiften är över kan de få snacks och dryck innan de springer vidare till de nästa 4-5 ledtrådarna.

Sätt igång skattjakten

När ledtrådarna är på plats är det dags att samla barnen, ge dem deras kostymer (om det behövs) och förklara reglerna. En skattjakt fungerar bäst med fem eller färre barn. Dela upp en större grupp i mindre lag för att minimera kaoset.

Naturskattjakt för barnNaturskattjakten – du hittar den här

Läs ledtrådarna högt för de yngre barnen och instruera de äldre barnen att läsa högt för varandra och utföra uppgifterna tillsammans som en grupp, innan de ger sig av till nästa ledtråd.

Se till att uppmuntra barnen att arbeta tillsammans och hjälpa sina lagkamrater så att alla får det roligt.

Följ med skattjägarna runt till uppgifterna och hjälp dem om de kör fast. Men låt dem tänka själva så mycket som möjligt och spela spelet i deras egen takt.

Stå emot lusten att peka på ledtrådarna, lösa gåtorna eller tala om för barnen vart de ska, oavsett hur uppenbara svaren är för dig. En del av det roliga med en skattjakt är utmaningen att själv komma på allt.

Du kan hitta roliga skattjakter att skriva ut här

Gör er redo för en äventyrlig piratskattjakt för små sjörövare. Med en spännande blandning av roliga uppgifter ska barnen hitta en rad symboler som leder till den eftertraktade skatten. En perfekt aktivitet för barnkalaset som garanterar en dag fylld med roligt och spänning för alla.

kr 159.00
Levereras via e-post

Detta är alla tiders piratskattjakt för barn som älskar roliga utmaningar. Här ska de vid alla 9 ledtrådar lösa en uppgift för att fa fram rätt siffra som leder till nästa ledtråd. För att lösa uppgifterna ska de vid flera tillfällen använda ”Den hemliga piratkoden”.

kr 169.00
Levereras via e-post

Ta med barnen till Spionskolan där de ska hitta en rad ledtrådar med roliga spionuppgifter som till sist utbildar dem till tvättäkta SPIONER.

kr 169.00
Levereras via e-post

Ta med barnen till Spionskolan där de ska hitta en rad ledtrådar med roliga spionuppgifter som till sist utbildar dem till tvättäkta SPIONER.

kr 169.00
Levereras via e-post

I denna skattjakt ska barnen hjälpa Monsterbasse med att passa sin lillebror Börje som är värsta busfröet.

kr 106.00
Levereras via e-post