Trylledej

Trolldeg recept

Blanda 5 dl mjöl med en kopp salt och 2 matskedar olja. Tillsätt därefter knappt 2 dl ljummet vatten, lite i taget. Om du vill färga degen kan du tillsätta ett par droppar karamellfärg eller använda något färgat livsmedel som t.ex. kakao, kanel, curry eller rödbetssaft.

För en extra effekt kan du blanda ner glitter i degen.

Knåda degen tills den har en slät konsistens som känns som modellera. Tillsätt löpande mer mjöl eller vatten om degen skulle bli för lös eller för torr.

Låt degen vila en timme i kylen.

Förvara trolldegen i en lufttät behållare. Den kan hålla i flera dagar så länge behållaren är stängd ordentligt.

Det här kan du göra av trolldegen

Forma figurer i handen eller kavla degen med en kavel och använd kakmått. Ni kan också välja att forma bokstäver, göra hål i toppen och hänga på en tråd. Eller göra pärlor med hål igenom, använd t.ex. tandpetare eller stoppnål, till ett pärlhalsband.

Ni kan forma matvaror till leksaksköket eller göra kylskåpsmagneter genom att limma en magnet på baksidan efter gräddning. Eller varför inte ett handavtryck som ni sen kan göra en gipsavgjutning i.

Grädda din trolldeg

Det bästa sättet att grädda trolldeg är att börja med en timme i ugnen på 50 grader, sen ökar du temperaturen till 75 – 100 grader och till sist till 125 grader med entimmes intervaller. Denna metod minskar risken för att degen spricker. Du kan också välja att grädda i 4 timmar på 100 grader.

De är färdiga när de är hårda och det låter ihåligt när man knackar på dem.

Måla på trolldeg

Även om trolldeg inte tål fukt kan det var en god idé för de minsta att måla med vattenfärger. Bäst resultat får ni dock med akryl- eller hobbyfärg. Ni kan också välja att lägga på ett lager lack efteråt men se till att lämna en bit utan lack på undersidan så att fukt kan tränga ut.

Se också recept på modellera här