13 roliga inomhuslekar och aktiviteter
Är det helt omöjligt att få barnen att gå ut dessa långtråkiga regndagar? Då finns det en rad skojiga inomhusaktiviteter att inspireras av. De är för barn i olika åldrar och alla kan vara med.
1. Utforska
Välj några teman, som mönster, bokstäver eller färger, och ge er ut på jakt runt i huset. Låt barnen till exempel hitta 3 saker i färgen röd eller 4 saker som är fyrkantiga. Skapa ett schema och låt dem själva markera varje sak de hittar.
Spelet är också bra för att öva på bokstäver. Använd en kamera, till exempel den som finns i en iPad eller mobiltelefon. Låt barnet hitta och fotografera saker som börjar med utvalda bokstäver. För varje fotograferad sak markeras ett kryss i schemat. Kreativa lösningar som till exempel en orange apelsin kan väl ersätta en sak som börjar med ‘o’.
2. Skapa en rolig skattjakt för barnen
Detektivskattjakten – du hittar den här
Barn älskar en bra skattjakt, och du kan enkelt och snabbt förbereda den genom att köpa en färdig skattjakt för utskrift. Skattjakten består av olika typer av roliga uppgifter som barnen måste lösa för att hitta nästa ledtråd.
Skicka iväg barnen individuellt eller i grupper. Du kan använda den för barnkalaset, i lekgruppen eller bara hemma en helt vanlig dag.
Få även idéer om hur du själv ordnar en skattjakt här.
3. Dansstopp
En klassiker. Allt du behöver är musik och så är det bara att stå stilla när musiken sätts på paus. Du kan uppmuntra barnen att ”frysa” i roliga positioner eller med tokiga grimaser. Använd en blandning av olika musik och tempo. Du kan ev. låta de större barnen styra musiken medan du dansar med de yngre.
4. Följa John-dans
Denna lek kan lekas av två till tjugo deltagare och det är så enkelt som det låter. En person dansar medan de andra kopierar rörelserna. Barn älskar att vara ledare så sätt på lite dansmusik och kom igång med att röra på er.
5. Hinderbana inomhus
Flytta möblerna åt sidan och sätt igång med att träna grovmotoriska färdigheter. Gör en hinderbana med vad du kan hitta i hemmet. Ta en tvättkorg och använd ihoprullade strumpor och öva på att kasta prick. Tejpa fast snöre eller garn på golvet för att öva på balansgång. Lägg ut kuddar och mattor på golvet och lek att marken är giftig. Låt barnen krypa över stolen, under bordet och använd ett kvastskaft till limbodans. Det finns oändligt många möjligheter här.
6. Bowling
Detta är ett bra sätt att återanvända petflaskor på. Ni kan också välja att göra egna bowlingkäglor av kartong i A4 format. Låt ev. barnen dekorera kartongen, rulla och sätt ihop som ett rör. Skriv antal poäng på varje kägla, som en extra utmaning. Ställ upp käglorna i ena änden av rummet och gör en startlinje av tejp på passande avstånd från käglorna. Ta en mellanstor inomhusboll och kom igång med bowlingen.
7. Tokiga historier
Börja med en mening och låt varje person tillföra en mening i turordning. Lägg upp en enkel handling med en till två figurer, t.ex. ”En gris och en ko gick till glasskiosken” och låt barnen ta det därifrån. Ju tokigare, desto bättre! Denna aktivitet är också bra till långa bilresor.
Se flera lekar i bilen för barn
8. Smakprover
Ta fram olika matvaror och gärna några som kommer från de olika grundsmakerna som sött, surt, salt och bittert. Låt barnen i tur och ordning få på sig en ögonbindel och smaka på maten och gissa vad det är de smakar på. Gör ev. ett formulär där de får poäng för varje matvara de gissar rätt på. Prata med barnen om vilka smaker de bäst tycker om och t.ex. vad som är sött och nyttigt och vad som är sött och onyttigt.
9. Rör- och kännpåse
Ta en stor påse och skär ett hål i en av sidorna, stor nog till att ditt barn kan få in handen. Dekorera ev. påsen med glitter och ett frågetecken om du har tid med det.
När ni är redo att starta leken, lägg saker i påsen som barnen ska gissa vad det är. De kan ställa frågor om de behöver eller så kan du ge dem ledtrådar. Du kan använda enkla saker som en pensel, en leksak, en frukt eller så kan du ta några mer läskiga saker att ta i, t.ex. spagetti, smör eller en våt disktrasa.
Ge poäng för varje rätt gissning.
ENHÖRNINGSSKATTJAKT – Skriv-ut självGör er redo för en magisk enhörningsskattjakt, där barnen ska återfå regnbågens färger till enhörningarnas drottningrike. Med hjälp av symbolerna i spåröversikten ska de hitta sin väg till gömställena där uppgifterna väntar på dem.
10. Komma ihåg-leken
Lägg ut tio olika saker på golvet eller bara det som du tycker är passande. Är det flera barn med kan de delas upp i grupper och sen tillsammans komma ihåg flera saker. Lägg ett skynke över sakerna så ingen ser dem. Ta bort det och låt barnen se på sakerna i 30 sekunder. Nu ska de komma ihåg vad de såg. Det lag som minns flest saker vinner. Byt ut sakerna på golvet för varje lag som ska komma ihåg.
11. Självporträtt
Ta fram en spegel och låt barnen få rita av sig själva. Påminn om ansiktsdrag som ögonbryn och ögonfransar. Om de ritar hela kroppen kan de experimentera med lustiga kläder.
12. Så egen krasse
Krasse är en snabbväxande ört som blir klar att äta på under 10 dagar. Därför är det fantastiskt för barn att odla då de i regel är ivriga att se frukterna av sitt arbete så snart som möjligt.
Ni kan använda ett ursköljt mjölkpaket som skärs upp på längden eller bara botten av det, beroende på hur mycket krasse ni vill så. Täck botten med vått hushållspapper och lägg därefter blöt bomull ovanpå. Låt det vara ett avstånd på ca. 3 centimeter till toppen av mjölkpaketet.
Sprid ut krassefrön på bomullen och tryck till lätt med ett finger. Placera krassen på ett lugnt ställe med dagljus och se till att barnen vattnar den varje dag så bomullen hålls fuktig.
När krassen har växt till omkring 10 centimeter, hjälper du barnen att klippa av den. Så blir den en smakfull topping på mackan!
13. Smälta färgkritor
Om du har gamla bitar av färgkritor liggande så har du material till ett spännade DIY-projekt!
Återanvänd de gamla färgkritora genom att göra dem nya igen. Det ska helst vara färgkritor av den feta typen för att fungera bäst.
Pilla bort pappret från kritorna, lägg dem i ett lager i en muffinsform och sätt dem på smältning i ugnen i ca. 10 minuter. Låt dem kylas av lite. Lägg dem sen i frysen ett litet tag för att göra det lättare att få bort dem från muffinsformen och voilá, så har du nya fina och runda färgkritor.
Observera att när färgkritorna kommer direkt från frysen så funkar de inte så bra. Värm upp dem lite först med händerna.