7 bra tips för barnkalaset
Att planera ett barnkalas kan vara både roligt och spännande. Det behöver inte vara komplicerat – de flesta barn är glada och nöjda om festen erbjuder god mat, en rolig aktivitet och tid för fri lek. Det viktigaste är att alla har kul!
Dessa sju tips hjälper dig att planera en födelsedagsfest som kommer att bli minnesvärd av alla de rätta anledningarna.
1. Välj ett tema för barnkalaset
Även om ett festtema inte är avgörande för ett bra barnkalas, kan det göra det enklare för dig att planera evenemanget. Även små fester kan bli extra minnesvärda när du väljer rätt tema, och det finns massor av festteman att välja mellan som passar både pojkar och flickor.
Det bästa sättet att välja ett tema är att börja med att titta på vad ditt barn är intresserad av. Vilka sporter gillar de att utöva? Finns det vissa djur de är fascinerade av? Finns det specifika filmer eller serier de älskar att titta på? Vad gillar de att göra utomhus och finns det leksaker de inte kan vara utan? Gör en lista med idéer och se om något sticker ut som ett tema för barnkalaset.
Här är några förslag på populära teman:
- Enhörningskalas
- Sjöjungfrukalas
- Detektivkalas
- Piratkalas
- Spionkalas
- Superhjältekalas
- Dinosauriekalas
- Prinsesskalas
2. Gör en gästlista och skicka ut inbjudningar
Dela ni ut inbjudningarna i klassen eller förskolegruppen, bör ni bjuda in antingen alla eller de av samma kön, för att ingen ska känna sig exkluderad. Var dock alltid uppmärksam på att följa institutionens/skolans regler, om de har en policy kring barnkalas.
Om ditt barn föredrar ett litet sällskap, kan ni nöja er med att bjuda in de närmaste vännerna, som ju också kan vara från familjen, från fotbollslaget, grannar eller liknande. Det är viktigt att stämma av med födelsedagsbarnet vilken typ av kalas de vill ha. Inte alla gillar att vara i centrum för många gäster.
Många väljer att skicka en inbjudan digitalt till föräldrarna några veckor i förväg, så att de kan boka in det i kalendern i god tid. Men barnen ska också få sin egen inbjudan, gärna fint illustrerad inom det valda temat. Med våra färdiga skattjakter följer en fin inbjudan som du själv kan redigera före utskrift.
Gör en gästlista som ni kan bocka av efterhand som inbjudningarna blir gjorda och skickade. På så sätt blir ingen glömd.
3. Bestäm var kalaset ska hållas
Blir det många gäster och är det trångt hemma, kan ni hålla barnkalaset ute. På vissa ställen erbjuder de att sköta hela festen, så ni slipper matlagning och städning. Det kan till exempel vara leklandet, bowlinghallen, simhallen eller den lokala sporthallen. Ett sådant kalas är inte billigt, men om ni håller festen tillsammans med ett annat födelsedagsbarn, kan kostnaderna hållas nere.
Det kan vara en del jobb om ni väljer att hålla barnkalaset hemma, men det är något speciellt för födelsedagsbarnet att kunna bjuda hem sina vänner och visa upp sin miljö.
Bestäm er för vilken nivå ni orkar med, och planera festen därefter. Oavsett om ni bakar den perfekta tårtan eller beställer en från bageriet, kommer barnen att trivas lika bra.
Det finns inga garantier för att det blir uppehållsväder på dagen, men en fest i trädgården är för många att föredra. Så om det är rätt tid på året och vädret är fint, finns det många bra anledningar att flytta kalaset utomhus. Underhåll barnen med roliga utomhuslekar och tävlingar och en skattjakt i trädgården är något alla barn kommer att älska.
Är trädgårdsbordet för litet för sällskapet när maten ska serveras, arrangera några filtar för en mysig picknick och se till att det är enkelt att äta maten med händerna.
4. Hur lång tid ska festen vara?
Ju äldre barnen är, desto längre tid kan kalaset vara, men för mindre barn är 2-3 timmar lämpligt. Därefter blir de trötta och konflikter kan uppstå.
5. Aktiviteter till barnkalaset
Vissa barn vill helst bara leka fritt, men det är en bra idé att ha minst en aktivitet på kalaset som samlar hela barngruppen för gemensam lek. Om vädret är bra finns det fler möjligheter för utomhuslekar som t.ex. potatislopp, säcklopp och kull. Om festen hålls inomhus kan man köra igång med en stoppdans, ballongdans eller ett snöreätartävling.
En rolig skattjakt är en hit för barn i alla åldrar och kan dessutom göras så att den följer födelsedagstemat. Se våra färdiga skattjakter för exempelvis spionfesten, enhörningsfesten, piratfesten m.m.
Läs mer här om du saknar aktiviteter till 10-årskalaset
6. Mat till barnkalaset
Vad ni ska servera beror på tidpunkten för festen och hur mycket ni vill glänsa i köket. Födelsedagsbullar och tårta är det traditionella valet för ett eftermiddagsarrangemang. Blir barnen bjudna till lunch kan man servera smörgåsar, minipizzor, korvbröd eller lasagne beroende på vad födelsedagsbarnet önskar.
Har ni valt ett födelsedagstema, försök gärna att göra något som följer temat. Det kan hållas enkelt med t.ex. fruktspett i alla regnbågens färger för enhörningsfesten, små piratflaggor på korvbröden för piratfesten eller man kan gå all-in och dekorera prinsesstårtan fint och kreativt med fondant.
7. Dekorationer till barnkalaset
Man kan göra varje barnkalas festligt med ballonger, flaggransar, girlanger och så kan man alltid komplettera med festliga muffinsformar, tårttoppers, konfetti och fina servetter. Är barnkalaset med tema, finns det goda möjligheter att köpa dekorationer som relaterar till det, om ni inte väljer att göra dem själva.
Överväg att lägga en pappersduk på bordet istället för favoritduken, och lägg färgkritor vid tallrikarna så barnen kan dekorera den.